Äkta guldsmed? Vad är det då?

Jo. En hantverkare som antingen gått på yrkesskola varvat med praktik i en guldsmedsverkstad under minst fyra år, eller varit i lära hos en guldsmed i fyra år utan skola. Vilket sätt man än gått, så avslutas utbildningen med ett gesällprov. Om detta godkänns får man utfärdat ett gesällbrev. Då är man en äkta guldsmed.

Men, man får absolut inte förringa dem som t.ex. startat vägen mot guldsmed på egen hand, sedan läst, experimenterat och till slut kanske fått arbete i en guldsmedsaffär eller kanske t.o.m. köpt eller ärvt en och sedan på egen hand eller med hjälp, under många år skaffat sig kunskaper i yrket på olika sätt. De kan vara minst lika bra som en "Äkta Guldsmed"

Gesällbrevet är däremot en trygghet för kunden och ett bevis på att guldsmeden besitter vissa tekniska kunskaper och svårighetsgrader. Men allt är inte formell utbildning, precis som i så många andra praktiska hantverksyrken.

Själv valde jag att läsa till guldsmed på Guldsmedehøjskolen i Köpenhamn, numera Ædelsmedeuddannelsen på Köpenhamns Tekniske Skole och vara i lära hos en guldsmed under 4 år. Utbildningen avslutades med ett gesällprov där jag fick betyget 10 och blev tilldelad Danska Drottningens medalj i hantverk.